Bèèèh

SCHAPEN OP WEZENSPYK

Proef de typisch Texelse smaak in de schapenkaas! Door de altijd aanwezige zeewind en het droge, zilte gras, heeft de melk en dus de schapenkaas een authentieke smaak. Daarbij wordt onze schapenkaas gemaakt volgens oud recept en heeft nog steeds het keurmerk voor kaas dat al meer dan vierhonderd jaar op Texel gebruikt wordt. Schapenkaas is dan ook het oudste exportproduct van Texel. Benieuwd naar de smaak? In onze webshop vind je ons volledige assortiment!
Onlosmakelijk met elkaar verbonden

OORSPRONG VAN HET TEXELSE SCHAAP

Het Texelse schaap en het eiland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo wonen er meer schapen op Texel dan mensen. Dit komt omdat de Texelse grond oorspronkelijk ontoereikend was en daarmee ongeschikt voor koeien om te grazen. Het Texelse schaap daarentegen, kan prima met het korte gras uit de voeten.
De Wezenspyk-smaak

DE KARAKTERISTIEKE SCHAPENKAAS

Texelse schapenkaas heeft een karakteristieke en unieke smaak: pittig, iets droger en zilt. Op Wezenspyk staan schapen en in sommige maanden ook veel lammetjes. Als de schapen gemolken kunnen worden, verhuizen ze naar een boerderij tussen Den Burg en Oudeschild.
wandelpad
Ontdek het Texelse landschap

WANDELPAD

Vanaf Wezenspyk kun je het ‘Skéép en Lantskap’-pad bewandelen. Deze route start op de boerderij en is ongeveer drie kilometer lang. Hierbij loop je rond de polder van Wezenspyk en over de dijk. Onderweg kom je een trekpontje over het kanaal tegen. Dit rondje is onderdeel van een groter wandelpad van ‘Skéép en Lantskap’.
museum
Alles over het Texelse schaap

SCHAPENMUSEUM

Ontdek alles over de Texelse schapenhouderij, de Texelse geschiedenis én ervaar het boerenleven. Het schapenmuseum is te bereiken via het landschapspad achter Kaasboerderij Wezenspyk.
kaas
Ark van de Smaak

SLOWFOOD

De organisatie Slowfood zet zich wereldwijd in voor de productie van authentieke en streekgebonden producten. Deze producten zijn van goede kwaliteit, geproduceerd met respect voor de natuur en omgeving. De rauwmelkse schapenkaas van Wezenspyk voldoet aan de strenge eisen van de Slowfood organisatie. Onze schapenkaas is in 2002 opgenomen in de Ark van de Smaak: een speciale selectie van slechts 28 Nederlandse producten met een bijzonder verhaal en een oorspronkelijke smaak.