Kaasboerderij Wezenspyk

OVER ONS

Wezenspyk is eind 19de eeuw door de familie Witte op de huidige locatie gebouwd. De stolpboerderij was ingericht voor de veehouderij. In de jaren '80 begonnen Anton en Janine met het maken van Boeren- en schapenkaas. Later is hier geitenkaas bij gekomen. Kaasboerderij Wezenspyk is inmiddels uitgegroeid tot een begrip op Texel.
Wie zijn wij?

EEN ÉCHT FAMILIE BEDRIJF

Al sinds 1981 wordt er op kaasboerderij Wezenspyk de lekkerste kaas gemaakt. Anton Witte en zijn zoon Job zetten met hun kazen iets unieks neer. Het Texelse klimaat en de bijzondere bodem hebben een uitstekende uitwerking op de kazen. Dat proef je terug! Kaas van kwaliteit met de invloed van het eiland Texel.
Ruim 100 jaar kaas

ONZE TIJDLIJN

1400 - 1890
VAN BEGIJNEN TOT WEZEN

Polder Wezenspyk bestond al voor de voor de Reformatie (16de eeuw) als ‘Begijnenspyk’. De polder was eigendom van de begijnen die in een klooster met kapel woonden, dichtbij de Groeneplaats in het centrum van Den Burg. Zij leefden van de opbrengst van de geschonken landerijen. Na de Reformatie verhuisden zij naar Leiden. Werden zij teruggeroepen omdat ze een te vrijpostig leven hadden op Texel? Het klooster stond een tijd leeg en men besloot om hier de weeskinderen van Texel op te vangen. In de Franse tijd (rond 1800) woonden zelfs meer dan vijftig kinderen in het voormalige klooster.

1890 - 1956
STOLP BOERDERIJ WEZENSPYK

In opdracht van de weduwe van Pieter Janzn Witte (+1890) werd een stolp vanaf Oosterend verplaatst naar een stuk land ‘de hoge koeienweid’ bij polder Wezenspyk. Haar zoon Cornelis (Keesie Piet) Witte werd hier de eerste bewoner. Na de dood van zijn eerste vrouw verhuisde Keesie Piet naar Oosterend en verpachtte de boerderij. Marius Witte, (geb. 1928) zoon van Keesie Piet en zijn tweede vrouw Grietje Barhorst kwam in 1956 op Wezenspyk wonen. Hij had een veehouderij met koeien en schapen. Rond de boerderij was 13 hectare aanwezig.

1956 - 2000
VEEBEDRIJF NAAR KAASBOERDERIJ

Anton is de oudste zoon van Marius Witte en trad, samen met zijn broer Marcel, toe tot de firma. Tot 1980, met de komst van de ligboxenstal, stonden de koeien ’s winters in de stolp en de schapen in de lammertijd in een loods. Vervolgens besloot Anton om kaas te gaan maken. Het 1ste jaar alleen Boerenkaas van eigen koeienmelk. Nadat de kaasmaker Commandeur stopte het schapenkaas, heeft Anton dit doorgezet. Omliggende schapenboeren gingen schapen melken voor de kaasproductie. Zo werden er in 1982 naast boerenkaas ook schapenkaasjes gemaakt op Wezenspyk.

2000 - 2012
DE KAASBOERDERIJ

Vanaf het jaar 2000 kwam Wezenspyk volledig in handen van Anton en Janine, omdat broer Marcel op een andere boerderij verder ging. Vader Marius had al enkele jaren eerder, het stokje overgedragen. Het bedrijf ontwikkelde door en in 2007 kwam er een melkrobot op het bedrijf, een bezienswaardigheid, de tweede melkrobot op Texel. Er werden 70 koeien gemolken. Toen ging de uitbreiding snel: in 2009 werd de tweede melkrobot aangeschaft voor de groeiende veestapel maar de ligboxenstal bleek toch te klein om verder te groeien. Door fokkerij werden de koeien steeds groter en de boxen en loopruimten werden te smal. In die zelfde tijd bestond ook de wens om een nieuwe kaasmakerij te bouwen.

2012 - 2017
MELKMAATSCHAP

Er werd een samenwerking (melk-maatschap) aangegaan met de familie Rutten van de Eendracht. De melkkoeien van Wezenspyk verhuisden naar een grote nieuwe stal in polder de Eendracht, in het noorden van Texel. Op Wezenspyk werd de kaasmakerij ingrijpend verbouwd. De koeienmelk wordt met een melktank opgehaald en naar de boerderij gebracht. In de moderne kaasmakerij wordt zo de boerenkaas gemaakt van eigen koeien. De schapen- en geitenmelk wordt met een tank opgehaald van collega-veehouders.

2017 - 2020
SCHAPENMELKERIJ EN SCHAPENMUSEUM

In 2017 is de koeienstal omgebouwd tot schapenstal en vanaf het voorjaar van 2018 worden er dagelijks 250 schapen gemolken. Daarbij heeft Stichting Skéép en Lantskap Texel op 23 juni 2018 het Schapenmuseum geopend. Het museum is in de schapenboet, achter op het erf van Wezenspyk. Via het ‘landschapspad’ is deze boet te bereiken. Dit pad gaat verder langs weilanden, met een trekpont over een brede sloot naar een oude zeedijk, richting het Loodsendorp Den Hoorn.

2020 - HEDEN
EEN NIEUWE GENERATIE

Vanaf het voorjaar van 2020 is Job Witte, de jongste zoon van Anton en Janine, terug naar de boerderij verhuisd na 10 jaar in Amsterdam te hebben gewoond, gestudeerd en gewerkt. Aan Job de schone taak om het bedrijf te verstevigen en verder te brengen. Door de samenwerking met de Texelse Boerderijwinkel aan de Westerweg, is het assortiment van Wezenspyk uitgebreid met onder andere lamsvlees van Texel.

de lieuw texel
Natuurlijk!

WEZENSPYK EN NATUURBEHOUD

Boederij Wezenspyk heeft natuurbehoud hoog in het vaandel staan en heeft daarom de handen ineengeslagen met agrarische natuur- en landschapsvereniging ‘De Lieuw’. Wezenspyk heeft drie grondpercelen ter beschikking gesteld voor het Plasdras-project. Dit gebied is groter dan maar liefst tien voetbalvelden! Tijdens het Plasdras-project wordt regenwater opgevangen in de winter en opgeslagen in een bassin in het weiland. Vervolgens wordt het water in het voorjaar uitgevloeid over het landschap. Zo blijft het gebied nat en kunnen vogels uit deze vruchtbare gronden voeding halen. Met het Plasdras-project probeert Wezenspyk haar bedrijfsvoering zoveel mogelijk af te stemmen op de natuur.