Fenegriek
Orekees
Jonge Schapenkaas
Sambal
Slowfood
Mosterd
Komijn
Kwelderkaas
Geitenkaas
Boerenkaas
Wezenparel
Rustiek
Overj. schapenkaas
Peper
Brandnetel

Fenegriek

Ingredienten

  • Texelse Koeienmelk, niet gepasteuriseerd (100% weidemelk)
  • Fenegriekzaad
  • Stremsel
  • Zuursel
  • Puur natuur, zonder geur- kleur- en smaakstoffen

De Latijnse naam van Fenegriek is foenum-graecum, dit betekent: Grieks Hooi. Vroeger werd fenegriekzaad toegevoegd aan slecht hooi om de kwaliteit te verbeteren. Fenegriekzaad is rijk aan vetten, vitamines (A, B, C, E), kalk en fosfor en heeft een positieve werking op de spijsvertering en op de weerstand.

De smaak van de kaas heeft wat weg van noten.

Tip: Erg lekker in een salade.

Orekees

Ingredienten

  • Texelse Schapenmelk, gethermiseerd
  • Lamsoor
  • Puur natuur, zonder geur- kleur- en smaakstoffen

Orekees is een echt typisch Texelse kaas. Orekees is lamsoorkaas. Dit is een zoutwaterplantje wat in het Texelse natuurgebied De Slufter groeit. ‘De Pielsteert’, een oud Texels schapenras, at vroeger dit plantje. De Texelse schapen eten dit nu niet meer, hierdoor is de smaak van de melk veranderd. Door lamsoor toe te voegen aan de kaas wordt de authentieke smaak weer teruggebracht.

Deze echt Texelse Orekees heeft de finale bereikt met de ‘Smaak van Nederland’! Ook heeft de Orekees op de World Cheese Award 2014 het predicaat Super Gold gekregen. Hiermee is de Orekéés ‘the Best Dutch Cheese’.

 

 

Jonge Schapenkaas

Ingredienten

  • Texelse Schapenmelk, gethermiseerd
  • Stremsel
  • Zuursel
  • Puur natuur, zonder geur- kleur- en smaakstoffen

Wezenspyk maakt de schapenkaas volgens oud recept en voert ook nog steeds het keurmerk voor schapenkaas die al 400 jaar op het eiland gebruikt wordt. Deze half harde kaas laat zich moeilijk met andere kazen vergelijken. Ze oogt bleker en droger en de smaak is het beste te omschrijven als pittig, maar niet scherp.

Sambal

Ingredienten

  • Texelse Koeienmelk, niet gepasteuriseerd (100% weidemelk)
  • Sambal
  • Stremsel
  • Zuursel
  • Puur natuur, zonder geur- kleur- en smaakstoffen

De boeren sambalkaas is te verkrijgen vanaf jong belegen.

Slowfood

Ingredienten

  • Texelse Schapenmelk (rauwe melk)
  • Puur natuur, zonder geur- kleur- en smaakstoffen

De echt Texelse Slowfoodkaas is rauwmelkse schapenkaas welke op de authentieke wijze gemaakt wordt. Deze kaas is opgenomen door Slow Food (een beweging die zich inzet om ambachtelijke producten te behouden) in de ‘Ark van de Smaak’.

Mosterd

Ingredienten

  • Texelse Koeienmelk, niet gepasteuriseerd (100% weidemelk)
  • Mosterd
  • Stremsel
  • Zuursel
  • Puur natuur, zonder geur- kleur- en smaakstoffen

Mosterdkaas hebben wij in verschillende leeftijden: jong t/m oud.

Komijn

Ingredienten

  • Texelse Koeienmelk, niet gepasteuriseerd (100% weidemelk)
  • Komijn
  • Stremsel
  • Zuursel
  • Puur natuur, zonder geur- kleur- en smaakstoffen

Komijnenkaas is gemaakt van koeienmelk. Deze kaas hebben we vanaf jong t/m extra oud.

Tip: Oude komijnenkaas is lekker op een kaasplankje!

Kwelderkaas

Ingredienten

  • Texelse Koeienmelk, niet gepasteuriseerd (100% weidemelk)
  • Zeekraal
  • Stremsel
  • Zuursel
  • Puur natuur, zonder geur- kleur- en smaakstoffen

Kwelders zijn veel op Texel te vinden. Het zijn begroeide, buitendijks gelegen, zoute of brakke gebieden die bij laagwater droog liggen en bij hoogwater kunnen overstromen.

In deze kaas is zeekraal verwerkt, een echt typisch Texelse kaas.

Geitenkaas

Ingredienten

  • Geitenmelk, 100% weidemelk
  • Stremsel
  • Zuursel
  • Puur natuur, zonder geur- kleur- en smaakstoffen

Sinds 2007 maakt kaasboer Anton ook geitenkaas. Deze kaas is te verkrijgen in verschillende leeftijden, van jong tot oud.

Boerenkaas

Ingredienten

  • Texelse Koeienmelk, niet gepasteuriseerd (100% weidemelk)
  • Stremsel
  • Zuursel
  • Liefde van de kaasboer
  • Puur natuur, zonder geur- kleur- en smaakstoffen

De Texelse Boerenkaas is bereid met koeienmelk en is er in de varianten: Jong /  Jong Belegen / Belegen / Oud / Rustiek

Wezenparel

Ingredienten

  • Texelse Koeienmelk, niet gepasteuriseerd (100% weidemelk)
  • Knofloof, tuinkruiden
  • Stremsel
  • Zuursel
  • Puur natuur, zonder geur- kleur- en smaakstoffen

De echte Texelse Wezenparel kaas is een koeienkaas met knoflook en tuinkruiden. Het is een zachte kaas met een romig karakter en toch ook vol van smaak dankzij de kruidenmelange die door Willem ‘parel’ Roeper is samengesteld.

Rustiek

Ingredienten

  • Texelse Koeienmelk, niet gepasteuriseerd (100% weidemelk)
  • 2 jaar tijd
  • Stremsel
  • Zuursel
  • Puur natuur, zonder geur- kleur- en smaakstoffen

De naam Rustiek zegt het al, dit is een overjarige kaas (> 2 jaar oud). De kaas heeft een volle en pittige smaak.

Overj. schapenkaas

Ingredienten

  • Texelse Schapenmelk, gethermiseerd
  • Stremsel
  • Zuursel
  • Puur natuur, zonder geur- kleur- en smaakstoffen

De echt Texelse overjarige Schapenkaas is ouder dan 2 jaar. Door de altijd aanwezige zeewind op Texel is het gras droger en zilter. Dit geeft de melk en dus ook de kaas een geheel eigen smaak.

Peper

Ingredienten

  • Texelse Koeienmelk, niet gepasteuriseerd (100% weidemelk)
  • Peper (70%)
  • Paprika, gember, knoflook en ui
  • Zuursel
  • Stremsel

Peperkaas is een pittige kaas gemaakt van koeienmelk.

Brandnetel

Ingredienten

  • Texelse Koeienmelk, niet gepasteuriseerd (100% weidemelk)
  • Brandnetel en selderij
  • Stremsel
  • Zuursel
  • Puur natuur, zonder geur- kleur- en smaakstoffen

Het prikt niet en het is erg lekker: Brandnetelkaas. Deze kruidenkaas hebben wij vanaf jong belegen tot overjarig.
Tip: Probeer eens oude Brandnetelkaas over de pasta!